Gespot: screencast betogende teksten schrijven

Mbo-docent Nederlands/Mediawijsheid Conrad Berghoef maakte in opdracht van zijn examenleerlingen een screencast met een powerpoint van NU Nederlands.
En dat deed-ie lang niet gek.

Achtergrond bij de ‘Praatplaten’

In 2002 raakte bro Stokstaartje betrokken bij Nieuw Nederlands, bij de digitale component, de Stertrainers. De CD-roms bevatten extra opdrachten Taal, Grammatica en Spelling, maar ook de gedigitaliseerde lijn Schrijven. Als extraatje bij die lijn waren de minicursussen bedacht: Flash-filmpjes waarin het theorieblok aan de hand van een voorbeeld toegelicht werd. De filmpjes werden ook ingesproken. Tussen 2002 en 2005 heeft bro Stokstaartje heel wat uurtjes zoek gemaakt met het maken van de scripts voor deze minicursussen.

Rond 2010 had Nieuw Nederlands voor een nieuwe editie weer iets nodig als extraatje bij de lijn Schrijven. Hiervoor ontwikkelde bro Stokstaartje de low budget powerpoint met het goede en foute voorbeeld. Met behulp van eenvoudige animaties in het zwaar onderschatte PowerPoint (voor Windows) werden de goede en foute voorbeelden van een korte toelichting voorzien.

In november 2012 werd bro Stokstaartje benaderd door NU Nederlands met de vraag weer iets te maken bij de lijn Schrijven. Dat werden de interactieve praatplaten, zoals die hierboven in het filmpje van Conrad. De praatplaten worden gewoon gemaakt in PowerPoint voor Windows, maar aan de achterkant zitten ze ondertussen een stuk ingewikkelder in elkaar. Ze worden dan ook alleen uitgeleverd als presentatiebestanden (ppsx).

Bro Stokstaartje heeft inmiddels zo’n 24 van deze interactieve praatplaten gemaakt voor NU Nederlands. En we zijn nog lang niet moe.

'Achterkant' van een interactieve praatplaat.
‘Achterkant’ van een interactieve praatplaat.

Published by