Augmented reality met Aurasma 1.2.1

Getest op Android, met Samsung Galaxy I, 19 januari 2012

Aurasma is volgens eigen zeggen ’s werelds eerste visuele browser. Een browser die de fysieke en virtuele wereld bij elkaar brengt. Anders gezegd: via de Aurasma-app zie je computerbeelden in de echte wereld, zogenaamde augmented reality.

augmented reality-app Aurasma

Aurasma kan in theorie vrijwel hetzelfde als Layar: richt je telefoon op een object (een billboard, een pagina in een tijdschrift, een gebouw) en je krijgt een foto, animatie, video, tekst, link, whatever, te zien.
De toegevoegde computerrealiteit kan ook zichtbaar worden als je op een bepaalde plek bent. Mooi voorbeeld daarvan is het project ARtours van het Stedelijk Museum, Fabrique en Layar. Met de ARtours-app maak je een multimediatour door Amsterdam waarbij je via de app verhalen hoort, leest en ziet over moderne kunst en design.
Bij Layar heet een laagje toegevoegde werkelijkheid een Layar; bij Aurasma noemen ze het een Aura.

Leuk, gratis
Het leuke aan Aurasma is dat je gratis zelf AR kunt toevoegen aan objecten en locaties. De AR kan bestaan uit foto’s, animaties of video uit Aurasma’s bibliotheek, maar je kunt ook zelf foto’s of video toevoegen. Dat is een stuk leuker dan Layar, want zij willen je als developer meteen laten betalen. Aurasma is ook een stuk socialer dan Layar: je zelfgemaakte Aura’s kun je delen via je eigen channel, al dan niet openbaar (à la YouTube). Ook kun je lid worden van het channel van een ander en kun je je Aura delen via Facebook of Twitter. Mooi. Maar werkt het ook?

Mwoh
Gisteravond en vanochtend deed ik verschillende pogingen Aura’s te maken.

Poging 1: een object-aura met een animatie
Doel: standaardanimatie uit Aurasma’s bieb op een object zetten
Resultaat: gelukt.
Uitleg: op Aartjan van Erkels boek CLICK! Verleiden op internet plaatste ik een standaardanimatie van een explosie. Als je het boek hebt, kun je -als het goed is- op je smartphone met de Aurasma-app de explosie zien.

Poging 2: een location-aura met een foto
Doel: eigen foto aan gebouw Bureau Stokstaartje koppelen.
Resultaat: geen: Your Aura failed to be added to Aurasma Central.
Uitleg: 10 pogingen met diverse verbindingen (3g/wifi), verschillende bestandsformaten foto (tif, jpg, png), verschillende tijdstippen. Geen succes: your Aura failed to be added to Aurasma Central.

Poging 3: een object-aura met een foto:
Doel: foto van m’n visitekaartje koppelen aan m’n twitter-pagina.
Resultaat: gelukt (na diverse pogingen)

Van het resultaat van poging 3 maakte ik een filmpje (zet je zonnebril af 😉
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=tr_cpcZN2jg&w=420&h=315]

Conclusie
Aurasma 1.2.1 maakt een instabiele indruk en lijkt hier en daar nog niet uitontwikkeld. Het streven om een eenvoudige, sociale AR-app te maken waarmee iedereen zelf AR-content kan maken en delen is erg mooi en nobel. Ik kijk in ieder geval uit naar een update.

Links
• Aurasma Lite in de iTunes Store
• Aurasma in de Android Market
website Aurasma.com
• het YouTube-kanaal van Aurasma
• het forum van Aurasma  (matig ingericht, beroerd doorzoekbaar)
Stedelijk Museum goes augmented
• Layar

Voorbeelden van AR op YouTube
•  soort QR-codemat met AR via iPad2

Notes
19-01-2012: update beschikbaar voor Aurasma Lite for Android version 1.2.2
03-02-2012: Poging 4: een location-aura met een foto
Doel: foto van het bestek van station Groningen aan station Groningen koppelen.
Resultaat: geen: Your Aura failed to be added to Aurasma Central (5 pogingen).

Published by