Waar op internet wordt die foto nog meer gebruikt?

Je hebt een foto en je wilt weten of de foto op nog meer plaatsen op internet gebruikt wordt. Hoe zoek je dat uit? Bijvoorbeeld met TinEye.com. Makkelijker is Google Afbeeldingen.

TinEye

TinEye is een omgekeerde zoekmachine voor afbeeldingen. Je voert de zoekmachine een afbeelding of de url van een afbeelding. Vervolgens zoekt tineye.com uit waar een afbeelding vandaan komt, hoe zij wordt gebruikt op het web, of er aangepaste versies van de afbeelding bestaan en of er een hogere resolutie voorhanden is.
tinEye sexy

Google Afbeeldingen

Met een klik op het cameraatje in de zoekbalk van Google Afbeeldingen kun je net als bij TinEye zoeken waar die foto nog meer gebruikt wordt. Zoeken werkt hetzelfde als bij Tineye: upload je bestand of zoek op afbeeldings-url.

Google Afbeeldingen geeft je de resultaten helder en duidelijk. Mooi extraatje is dat Google ook zoekt op visueel vergelijkbare afbeeldingen. Handig, want iemand kan die afbeelding een andere naam hebben gegeven, een stuk eruit hebben gesneden etc.
Google afbeeldingen

TinEye -vs- Google Afbeeldingen. Casus

tsexyfokschaap-v2

Rond 10 september uploadde Studio Missonice een¬†illustratie naar het wereldwijde web en wel deze illustratie van ’t sexy fokschaap. De afbeelding werd ook op Tumblr en Pinterest geplaatst. Ik repinde de afbeelding. Op 15 september werd de afbeelding door een kennis gebruikt in een Facebookupdate. Ondertussen was de afbeelding verschillende malen gerepind en geliket. Vraag: kan TinEye of Google Afbeeldingen deze ‘sociale delingen’ terugvinden?

De resulaten

Op 17 september en op 23 november zochten we met TinEye en Google Afbeeldingen naar ’t Sexy Fokschaap. Het arme schaap werd niet gevonden.

Voorlopige conclusies

TinEye en Google Afbeeldingen kunnen hergebruikte afbeeldingen op internet herkennen. De afbeelding moet dan niet binnen een sociaal medium zoals Facebook, Tumblr of Pinterest geplaatst zijn. We hebben nog niet getest of dit ook voor Twitter geldt. Onregelmatig¬†kijken we of het fokschaap ergens te vinden is. We’ll keep you posted!

Google

Published by