Uit de onderkast: btw, havo, vwo, mbo, hbo, wo, cv en tv

Sommige afkortingen zijn zo ingeburgerd, dat je kinderen moet leren wat ze betekenen (m.u.v. tv). Grote mensen hebben dan weer moeite met de spelling. Met de punten (wel/niet) gaat het meestal goed, maar hoe zit het in godsnaam met hoofd- en kleine letters? Veel mensen lijken als vuistregel te hanteren: is het belangrijk? Gebruik een hoofdletter.

Da rules

Ik ben even te lui om op te zoeken of er een duidelijk taaladvies is, maar volgens mij kom je hiermee een heel eind: gebruik alleen hoofdletters in afkortingen van landen (Nl., Dld., VS), instellingen (UMCG, AMC, VU) en organisaties (PEC Zwolle, UEFA, NAVO). Gebruik ze niet in soorten instellingen en organisaties. Gebruik voor de rest ook alleen kleine letters.
Een paar wis-, natuur- en scheikundige afkortingen, evenals een aantal IT-afkortingen vallen hiermee buiten de boot (pK, kHZ, MHZ, Ca, Fe, QR-code, MB), maar die kun je sowieso beter even opzoeken.

Het curriculum vitae

De levensloopbeschrijving die je meestuurt met je sollicitatie wordt meestal afgekort tot cv.
Van Dale geeft de dubbelgangers:
cv-Van Dale
Leuk dat cv niet alleen curriculum vitae betekent, maar ook centrale verwarming. Zo krijgt de zin ‘Stuur je sollicitatiebrief met cv voor 31 mei naar …’ een dubbele lading. Wat zullen ze gek kijken als je je complete cv-installatie meestuurt!

De Nationale Vacaturebank gebruikt het correcte cv in de tekst, maar de knoppenmaker vindt dat je je Commanditaire Vennootschap moet uploaden:
Bewijs dat ICTers niet kunnen spellen ... (cv/CV)

De Kansgever legt in de vacature even uit wat ze met CV bedoelen. Als bonus pikken we een B.V. (Beata Virgo – de zalige maagd) mee:
2014-08-31 10.45.20
NRC Q (of nrcQ of … – onderkast of kapitaal maakt ze geen zak uit) gaat ook voor de Commanditaire Vennootschap:2015-04-19 09.38.10.png

Onderwijs in afkortingen

In het onderwijs zijn ze dol op afkortingen. Niet verwonderlijk dat dat al begint bij het niveau: vmbo (in de smaken b, kb, kgt, gt en t), havo, vwo, mbo en wo. De spelling is hier opvallend egalitair: alle schoolsoorten in onderkast, geen punten. Maar daar is niet iedereen het mee eens:
Het spellen van mbo (in onderkast) blijft een probleem
MBO-mbo-NU NED
Afko mbo-opleiding.PNG

Het Cultuurplein gebruikt ook hoofdletters voor de afkorting van ‘voorgezet onderwijs’, maar ook die afkorting hoor je gewoon met kleine letters te spellen: vo. VO (in hoofdletters) gebruik je voor ‘very old’, bijvoorbeeld op een cognacfles.

Cultuurplein

De Vrije Universiteit van Amsterdam is ook gegrepen door de hoofdletterziekte:

Voor veel VWO-ers is het logisch dat ze doorstromen naar een universitaire opleiding. Je hebt tenslotte niet voor niets VWO gedaan. Toch is het minder vanzelfsprekend dan je denkt. Een HBO-opleiding en een universitaire opleiding verschillen op meer manieren dan alleen wat betreft niveau.

 

Btw, hoe zit het met btw/BTW?

De afkorting van ‘belasting over de toegevoegde waarde’ spel je gewoon met kleine letters: btw. Dat gaat regelmatig mis:
Spelling van btw blijft lastig
Het is toch echt 'btw'
Btw mediamarkt2

TV/tv

De afkorting voor televisie –tv– is zo ingeburgerd dat zij zelden met hoofdletters gespeld wordt. TV (in hoofdletters) bestaat overigens wel. Het is de ISO-landcode voor Tuvalu, een Polynesische archipel in de Grote Oceaan. ISO in ISO-landcode moet inderdaad met hoofdletters, want het is de afkorting van een naam van een organisatie: International Standardization Organization.

Beetje serieuze media schrijven uiteraard gewoon ‘televisie’. De afkorting TV kom je alleen af en toe tegen in commerciële uitingen:
TV Vergelijkpuntnl
TV Ziggo

Published by