Archive for gratis idee

De juiste klantenkaart op de juiste plek

Ze passen er al een tijdje niet meer in. En als je die korting wilt pakken, heb je het niet bij je: de klantenkaart. Toch zijn ze af en toe handig. Voor de Bonuskorting bij de AH of voor de kortingscoupons bij Gamma (voor als je verf nodig hebt op dinsdagochtend tussen 8.15 en 9.23). Dat kan anders. Waarom zijn die pasjes niet digitaal?

De klantenkaart op je telefoon

Binnenkort, ooit, zal het klassieke stukje plastic met streepjescode vast vervangen worden door –euh– iets. Iets met NFC of iets gekoppeld aan je Apple- of Google-pay. Tot die tijd loop je mooi die korting mis, want die klantenkaarten hebben de onhebbelijke neiging steeds te zijn op plekken waar ze niet moeten zijn. Je telefoon echter, die heb je wél bij je. Dat hebben meer mensen bedacht; er zijn dan ook verschillende ontwikkelaars die apps aanbieden waarin bedrijven hun klantenkaarten kunnen aanbieden. Maar waarom zou je niet gewoon een foto nemen van je klantenkaart? Kan de scanner van Albert Heijn de streepjescode dan niet lezen?

De juiste pas op de juiste plek

Kan de scanner bij de kassa gewoon je pasje vanaf je telefoonscherm scannen, dan gaat er een wereld aan mogelijkheden open. Al die klantenkaartfoto’s kun je bijvoorbeeld in een gedeelde Dropboxmap zetten. Handig voor je gezinsleden, zo kan iedereen bij de klantenpasjes. Maar het kan nog veel handiger. Wat als je telefoon (of smartwatch) de klantenkaart tevoorschijn haalt als je bij de winkel bent? Superhandig! En dat kan. Met Google Keep. Google Keep is gewoon een kladblokapp, maar het heeft een hele gave feature: herinneringen op locatie. In de meeste gevallen ga je toch naar dezelfde Gamma, dezelfde AH, dezelfde Makro. Je hoeft nu alleen maar de foto van het pasje in Google Keep te zetten en het adres van je vaste Gamma/AH/Makro aan te geven en je vergeet nooit meer die korting te pakken. En sinds maart 2015 kun je je notities (zoals klantenkaarten) in Google Keep ook nog delen.Herinnering bonuskaart AH

Update: het werkt!

Vanmiddag naar Welkoop gelopen. Op de parkeerplaats geeft mijn telefoon al een trilletje. Bingo, het is Google Keep die weet dat ik hier m’n klantenkaart van Welkoop nodig ga hebben. De caissière scant zonder probleem de pas vanaf m’n telefoon. Hoera!

Met 1 klik mailen naar jezelf – handig!

Struinend door postvakje ToDo stuitte ik op dit ‘gratis idee’, ooit in een visioen tot mij gekomen in 2013: een app op je mobiele apparaat waarmee je met zo min mogelijk klikken een e-mail naar jezelf stuurt.

Waarom?

Evernote, Google Keep … de digitale notitieblokjes zijn mooi, maar ik raak al m’n aantekeningen en invallen ermee kwijt. Meestal gebruik ik dan ook de e-mail om mezelf aan mijn briljante inval te herinneren. Vroeg of laat komt die mail bovendrijven waarna de briljante inval kan worden verwerkt. En het werkt. Deze blogpost is het levende bewijs ervan.

test 1: Email To Self (Android)

Voor de telefoon, een Android, probeer ik Email To Self (€ 0,79). Instellen is eenvoudig. Ik mag ook al een label aan de mails instellen zodat de mails aan mezelf meteen in het juiste postvakje terechtkomen. Maar dat doe ik niet, want ik wil ze gewoon in Postvak IN.
Instellingen afgerond. Even testen … Ik blijf hangen in instellingenmenu. Nog een keer. Niks. Zoek zoek … ik moet de app Email Note To Self op het startscherm slepen. Nu doet de app precies wat-ie moet doen. Top! Ook na twee weken blijft het een handige en goed werkende app. Een blijvertje op m’n startscherm.

test 2: Reminder to Mail (iOS)

Zo origineel was mijn inval niet in 2013. Lifehacker blogde er in 2010 al over en wel over de app Captio – ‘E-mail jezelf met 1 tik’. Nu bent ons nogal zunig (Captio kost 1,79), dus we proberen eerst een gratis variant: Reminder to Mail, ook wel bekend als Remind2Mail.
Het instellen van deze app is wel heul eenvoudig: één maal je eigen e-mailadres invullen en klaar. Nu hoef je alleen de app te openen, je briljante inval in te typen en op Send te drukken. Tenminste, als de app niet crasht. Na twee weken heb ik de app weggejorist. Wie kent een goed alternatief voor iOS?
Remind 2 Mail

Groningen Geeft Gas!

Met beide benen nog stevig op de grond presenteerden we je in de eerste maanden van 2014 de campagne Groningen Geeft Gas! Een positieve postercampagne om te laten zien hoe vanzelfsprekend we aardgas elke dag gebruiken en hoe blij (en zuinig) we mogen zijn met de winplaats.

week 1 | week 2 | infographic | week 3 | week 4 | Je eigen tekst | week 5 | week 6 | week 7 | week 8 | over de posters


Poster Groningen Geeft Gas! #8 | 19 – 26 mrt ’14

Het is op. Dit is alweer de laatste poster in de positieve posterserie Groningen Geeft Gas! Het was voorbij voor we er erg in hadden …

Ons doel was om mensen te laten inzien dat het Groningse gas (en dus ook de gevolgen van de winning) van persoonlijk én nationaal belang is. Hopelijk heeft deze postercampagne daar iets aan bijgedragen. Wij hebben in ieder geval met veel plezier geknutseld aan de posters. En iedereen die heeft meegedacht over tekst en beeld: bedankt!

08_groningen_serie_hetisop

Klik op de poster voor een groot formaat of klik hier voor de PDF.Poster Groningen Geeft Gas! #7 | 12 – 19 mrt ’14

Diederik Jansen kwam op Facebook met de volgende suggestie:
‘Er gaat niks zonder Groningen’. Heel mooi!

Diederik, bedankt!Poster Groningen Geeft Gas! #6 | 5 – 12 mrt ’14

Voor week 6 van de positieve postercampagne ‘Groningen Geeft Gas’ eren we dankzij Wesley Danes de centrale verwarming. Bedankt Wesley!

Wesleys originele inzending ‘Warme woningen dankzij gas uit Slochteren’ viel volgens de jury in positieve zin op door het welhaast finkeriaanse spel met rijmverwachting. Ondanks deze lovende woorden van de jury, zijn wij gezwicht voor de rijmdwang 😉

06_groningen_serie_warmewoningen

Klik op de poster voor een groot formaat of klik hier voor de PDF.Poster Groningen Geeft Gas! #5 | 26 febr – 5 mrt ’14

We willen niet stoken, maar…

05_groningen_serie_poetin

Klik op de poster voor een groot formaat of klik hier voor de PDF.

Leesvoer bij deze poster: Eerst het gas, dan de moraal (De Correspondent – vanaf ‘Het begin van een innige samenwerking’).Poster Groningen Geeft Gas! #4 | 19 febr – 26 febr ’14
Boerenkool, Thaise pindasoep, penne all’arrabbiata en thee – dit heerlijke internationale gezelschap komt klaar op Groningse waar. Pas op: HEET!

04_groningen_serie_ketel

Klik op de poster voor een groot formaat of klik hier voor de PDF.Poster Groningen Geeft Gas! #3 | 12 febr – 19 febr ’14

Groningen geeft appeltaart!
98% van de Nederlandse huishoudens gebruikt gas uit Groningen. Bijvoorbeeld om te bakken. Daarom deze week een heerlijke appeltaart, mede mogelijk gemaakt door Groningen. Smakelijk eten!

03_groningen_serie_garde

Klik op de poster voor een groot formaat of klik hier voor de PDF.
Volgende week (woensdag 19 februari) verschijnt poster #4. Tot dan!


Gas Groningen UIT, geld Nederland IN – Hoeveel gas geeft Groningen en wat hebben we gedaan met het geld?
De belangrijkste cijfers bij elkaar.

groningen_infogas_sdv

Klik op de infographic voor een groot formaat of klik hier voor de PDF.


Poster Groningen Geeft Gas! #2 | 5 febr – 12 febr ’14

Mmm, douchen. Lekker warm. Bijna al het douchewater in Nederland wordt met gas verwarmd. Als je drie keer doucht (of één keer in bad gaat), verbrand je 1 kubieke meter gas. Gronings Gas.
Daarom deze week een warme douche, aangeboden door Groningen. Lekker soppen!

Poster #2 Groningen Geeft Gas!

Klik op de poster voor een groot formaat of klik hier voor een prima printbare PDF. Delen? Ja graag!

Je vindt de poster ook op Twitter #groningengeeftgas en Facebook.
De volgende poster verschijnt op woensdag 12 februari. Tot dan!

Je eigen tekst op je eigen poster
Voor week 1 tot en met 4 zijn de posters klaar. En dan? Dan mag jij het zeggen. Kom op met die geniale tekst – dan maken Bureau Stokstaartje en Stomp & De Vreede voor week 5, 6, 7 en 8 iets moois van jouw idee!


Poster Groningen Geeft Gas! #1 | 29 jan – 5 febr ’14
Groningen Geeft Gas #1
Klik op de poster voor een groot formaat of klik hier voor een lekker printbare PDF. Delen? Gas geven? Ja graag!

Over de posters
Het rommelt in Groningen. Niet alleen in de bodem, maar ook onder de inwoners van de provincie. Mensen willen massaal weg uit de provincie, omdat het vlakke Groningse land dreigt te veranderen in een kuil. Gelukkig kan het tij nog gekeerd worden, maar dan moet Nederland wel weten welke mooie dingen Nederland deed, doet en kan doen met het aardgas uit Groningen. Met deze acht weken durende postercampagne willen we het nationale én het huiselijke belang van het Groninger aardgas benadrukken.

Links
• co2ntramine.nl: Russisch gas slechter voor klimaat dan dat uit Groningen

Drie kubieke meter aardgas uit Rusland geeft evenveel uitstoot van het broeikasgas CO2 als vier kubieke meter Gronings gas.

Leuker kunnen we het niet maken, wel interessanter

Het is 1 april. Met frisse tegenzin heb je de belastingaangifte toch nog op tijd ingediend. En dan krijg je een e-mail …
e-mail belastingsdienst

Onze portemonnee

Wij, de overheid, geven niet alleen inzicht, maar ook inspraak in onze portemonnee. Hé, da’s een goed idee! Wat mag de overheid doen met mijn bescheiden aandeel in de 249 miljard euro die zij komend jaar via de belastingen op zal halen? Ik volg de link en na een paar klikken verschijnt deze enquête:
Belasting in Nederland.

 

Deze enquête zou wel eens een flinke boost aan mijn politiek-financiële bewustzijn kunnen geven.

Reader Stimulated Content – losse invallen

Zondag 8 september las ik op de Trouw-app een bericht over haaien in een Arnhemse discotheek. In het artikel werd aangekondigd dat de discotheek de volgende dag een bezoekje van de NVWA kon verwachten. Het leek me aardig de berichtgeving over dit onderwerp te kunnen volgen, bijvoorbeeld met een knopje bij het artikel als ‘Volg dit nieuws’. Het idee van Reader Stimulated Content was geboren (de eerste blogpost over dit onderwerp vind je hier).

Tags bij nieuwsitems

Het idee rond Reader Stimulated Content is natuurlijk breder (en belangrijker, denk ik) dan het nieuwsitem over de discohaaien.
Het systeem moet verder uitgedacht en verfijnd worden. Om te beginnen (?) met het taggen van nieuwsitems door de redactie, zodat de lezer via het knopje ‘Volg dit nieuws’ desgewenst een selectie kan maken uit de beschikbare tags.

Neem nou Syrië: geeft de redactie alle nieuwsitems over Syrië (gifgasaanvallen, reactie van de US, gesteggel in de VN, bomaanval in Damaskus, vluchtelingen in Zweden / Turkije / Libanon, geen / nauwelijks opvang van vluchtelingen in Nederland) alleen de tag ‘syrie’, dan krijg je (op dit moment) wel heel veel meldingen. Handig voor de mensen die alles willen weten over dit conflict, maar het moet verfijnder kunnen.
Truc voor de redactie is om een zekere mate van ‘werkbare verfijning’ in het taggen te vinden. Van oeverloos taggen wordt niemand blij, maar met alleen een tag ‘syrie’ schieten ook (te) weinig mensen iets op.

Voorbeeld: ik heb een speciale interesse voor gifgasaanvallen in dit gebied. Dan wil ik bij het eerste artikel over dit onderwerp via de knop ‘Volg dit nieuws’ de tags ‘syrie’ én ‘gifgas’ kunnen selecteren. Neemt de nieuwsdienst mijn volgkeuzes serieus, dan maakt hij van mij een trouwe en goed geïnformeerde bezoeker. Dat wil ik graag zijn.

Nodeloos ingewikkeld?

Het knopje ‘Volg dit nieuws’ levert geen problemen op, maar wat zit er allemaal achter? Een riedel tags? Dan wordt het al ingewikkelder. En waar wil ik mijn melding ontvangen? Per e-mail, op Facebook, via de app? Dat laatste lijkt me vanuit het perspectief van het nieuwsmedium het slimst: zo bind je je lezers aan je.
En wil ik mijn volgopdracht dan ook kunnen delen? Uiteraard!

Ik volg het bericht “Onderzoek naar haaien in Arnhemse discotheek” op Trouw. Jij ook? bit.ly/rE8QXM #discotheek #haaien

… waarop familie, vrienden en collega’s dit bericht natuurlijk ook en masse gaan volgen en iedereen alleen nog maar Trouw leest.

Nieuws volgen kan al – Google Alerts

Google helpt mij nu al met het volgen van de berichtgeving over de discohaaien. Typ op Google discotheek AND haaien in en kies voor Nieuws:
nieuws boven

Onderaan de pagina met zoekresultaten verschijnt de optie om een mailtje te ontvangen met nieuw nieuws over dit onderwerp:
Down nieuws

Klik je op de link, dan verschijnt het Meldingen-scherm van Google Alerts:
Google Alerts

Dit is natuurlijk geen Reader Stimulated Content. Bij RSC stimuleren de lezers een redactie om een follow up te publiceren. Maar voordat het zover is zullen we het moeten doen met een Google Alert.

Werkt het?

Ja, de Google Alert werkt. Maar ik ontvang tot november 2019 slechts één melding van een nieuwsbericht waarin de woorden ‘discotheek’ en ‘haaien’ in voorkomen. En dat is een bericht dat PowNed een dag eerder op hun site plaatste. PowNed plaatste het bericht naar aanleiding van een bericht van Omroep Gelderland. Gebruikte Omroep Gelderland niet mijn Alert-zoekwoorden ‘haaien’ en ‘discotheek’? Ja, dat deden ze wel. Blijkbaar speurt Google niet razendsnel en niet op alle sites.
Voorlopig is het +1 voor RSC.