Archive for HowTo

Een blog: daarom

– ‘Wat deed jij zoal vandaag?’
– ‘Ben nog steeds bezig met het hoofdstuk ‘Formuleren en stijl’.’
– ‘Nog steeds?!’
– ‘Ja, het schiet inderdaad voor geen meter op. Ik kwam vandaag wel wat leuks tegen.’
– ‘Wat dan?’
– ‘Ik zocht een mooi stukje voorbeeldtekst voor ‘Aantrekkelijk schrijven’. ‘Bloggen’ leek me wel een aardig onderwerp en dus googelde ik ‘waarom bloggen?’ De eerste acht hits gaven allemaal een setje redenen waarom bloggen goed is, variërend van 5 tot 10 redenen. Veel redenen waren letterlijk overgenomen van andere websites.’
– ‘Ja, dat heb je met internet. Een stukje content knip en plak je zo bij mekaar.’
– ‘Nou. Maar zouden deze blogboefjes nog nooit gehoord hebben van het fenomeen ‘plagiaat’ of ‘verzin zelf es wat’?’
– ‘Ach, het is internet. Is dat een punt?’
– ‘Weet ik niet. Denk het wel. Ze voeren namelijk allemaal als argument vóór een blog aan dat je met een blog laat zien dat je een autoriteit bent in je vakgebied. Schrijf je dan een blog over bloggen, dan lijkt het me handig als je iets origineels vertelt.
– ‘En dat deden ze niet.’
– ‘Nee. Sterker nog: ze gaven niet eens een voorbeeld van een goed blog.’
– ‘Wat is dan een goed blog?’
– ‘Wat mij betreft is elk blog goed, zolang er maar een leuke of originele gedachte in staat.’
– ‘Heb je verder nog tips voor bloggers?’
– ‘Nee.’

De juiste klantenkaart op de juiste plek

Ze passen er al een tijdje niet meer in. En als je die korting wilt pakken, heb je het niet bij je: de klantenkaart. Toch zijn ze af en toe handig. Voor de Bonuskorting bij de AH of voor de kortingscoupons bij Gamma (voor als je verf nodig hebt op dinsdagochtend tussen 8.15 en 9.23). Dat kan anders. Waarom zijn die pasjes niet digitaal?

De klantenkaart op je telefoon

Binnenkort, ooit, zal het klassieke stukje plastic met streepjescode vast vervangen worden door –euh– iets. Iets met NFC of iets gekoppeld aan je Apple- of Google-pay. Tot die tijd loop je mooi die korting mis, want die klantenkaarten hebben de onhebbelijke neiging steeds te zijn op plekken waar ze niet moeten zijn. Je telefoon echter, die heb je wél bij je. Dat hebben meer mensen bedacht; er zijn dan ook verschillende ontwikkelaars die apps aanbieden waarin bedrijven hun klantenkaarten kunnen aanbieden. Maar waarom zou je niet gewoon een foto nemen van je klantenkaart? Kan de scanner van Albert Heijn de streepjescode dan niet lezen?

De juiste pas op de juiste plek

Kan de scanner bij de kassa gewoon je pasje vanaf je telefoonscherm scannen, dan gaat er een wereld aan mogelijkheden open. Al die klantenkaartfoto’s kun je bijvoorbeeld in een gedeelde Dropboxmap zetten. Handig voor je gezinsleden, zo kan iedereen bij de klantenpasjes. Maar het kan nog veel handiger. Wat als je telefoon (of smartwatch) de klantenkaart tevoorschijn haalt als je bij de winkel bent? Superhandig! En dat kan. Met Google Keep. Google Keep is gewoon een kladblokapp, maar het heeft een hele gave feature: herinneringen op locatie. In de meeste gevallen ga je toch naar dezelfde Gamma, dezelfde AH, dezelfde Makro. Je hoeft nu alleen maar de foto van het pasje in Google Keep te zetten en het adres van je vaste Gamma/AH/Makro aan te geven en je vergeet nooit meer die korting te pakken. En sinds maart 2015 kun je je notities (zoals klantenkaarten) in Google Keep ook nog delen.Herinnering bonuskaart AH

Update: het werkt!

Vanmiddag naar Welkoop gelopen. Op de parkeerplaats geeft mijn telefoon al een trilletje. Bingo, het is Google Keep die weet dat ik hier m’n klantenkaart van Welkoop nodig ga hebben. De caissière scant zonder probleem de pas vanaf m’n telefoon. Hoera!

Handig? E-mail inplannen met Boomerang voor Gmail

Ik werk wel eens ’s avonds en ’s nachts. En dan moet er wel eens een mailtje verstuurd worden. Sommige mensen vinden het gek als je zo laat mailt. Is er een Chrome plug-in waarmee je een e-mail op een tijdstip naar keuze kunt versturen? Zoekvriendje Google noemt als eerste Boomerang for Gmail. Dat lijkt inderdaad een prima keuze.

Installeren Boomerang voor Gmail

Installeren van een plug-in in Chrome is een eitje. De plug-in van Boomerang is geen uitzondering. Instal 1


Werkt het?

Ja, het lijkt prima te werken. Knopjes zijn duidelijk en Boomerang doet precies wat het belooft.
Voorbeeld mail


Geplande mails beheren

nestels zich linksIn je linkermenu, bij de labels, maakt Boomerang 2 nieuwe labels aan: Boomerang en Boomerang-Outbox. In de Outbox staan je geplande e-mails.

Volgens mij is Boomerang precies wat ik zoek. De komende weken eens kijken of we het ook gebruiken.


Waar op internet wordt die foto nog meer gebruikt?

Je hebt een foto en je wilt weten of de foto op nog meer plaatsen op internet gebruikt wordt. Hoe zoek je dat uit? Bijvoorbeeld met TinEye.com. Makkelijker is Google Afbeeldingen.

TinEye

TinEye is een omgekeerde zoekmachine voor afbeeldingen. Je voert de zoekmachine een afbeelding of de url van een afbeelding. Vervolgens zoekt tineye.com uit waar een afbeelding vandaan komt, hoe zij wordt gebruikt op het web, of er aangepaste versies van de afbeelding bestaan en of er een hogere resolutie voorhanden is.
tinEye sexy

Google Afbeeldingen

Met een klik op het cameraatje in de zoekbalk van Google Afbeeldingen kun je net als bij TinEye zoeken waar die foto nog meer gebruikt wordt. Zoeken werkt hetzelfde als bij Tineye: upload je bestand of zoek op afbeeldings-url.

Google Afbeeldingen geeft je de resultaten helder en duidelijk. Mooi extraatje is dat Google ook zoekt op visueel vergelijkbare afbeeldingen. Handig, want iemand kan die afbeelding een andere naam hebben gegeven, een stuk eruit hebben gesneden etc.
Google afbeeldingen

TinEye -vs- Google Afbeeldingen. Casus

tsexyfokschaap-v2

Rond 10 september uploadde Studio Missonice een illustratie naar het wereldwijde web en wel deze illustratie van ’t sexy fokschaap. De afbeelding werd ook op Tumblr en Pinterest geplaatst. Ik repinde de afbeelding. Op 15 september werd de afbeelding door een kennis gebruikt in een Facebookupdate. Ondertussen was de afbeelding verschillende malen gerepind en geliket. Vraag: kan TinEye of Google Afbeeldingen deze ‘sociale delingen’ terugvinden?

De resulaten

Op 17 september en op 23 november zochten we met TinEye en Google Afbeeldingen naar ’t Sexy Fokschaap. Het arme schaap werd niet gevonden.

Voorlopige conclusies

TinEye en Google Afbeeldingen kunnen hergebruikte afbeeldingen op internet herkennen. De afbeelding moet dan niet binnen een sociaal medium zoals Facebook, Tumblr of Pinterest geplaatst zijn. We hebben nog niet getest of dit ook voor Twitter geldt. Onregelmatig kijken we of het fokschaap ergens te vinden is. We’ll keep you posted!

Google

TopTweets eenvoudig, snel en actueel weergeven op je site

De mooiste, beste, leukste tweets – je zet ze eenvoudig en snel op een rijtje met ‘Collections’ van Tweetdeck, de gratis Twittermanagementtool voor je lap- of desktop.

Zo doe je dat

Met een serie toptweets op je website zet je jezelf in het zonnetje zonder jezelf al te luidruchtig op de borst te slaan. Je twitteraars doen dat immers en door hun beste tweets op te nemen in je TopTweets beloon je ze ook nog eens. Natuurlijk kun je met je collectie TopTweets ook een bepaald onderwerp belichten.

Een voorbeeld met de TopTweets van het onvolprezen fenomeen Ikziedixi.
1


2


4


5


6


7


8


9

Resultaat:

Een interactieve widget die zichzelf relevant en actueel houdt zolang je tweets toevoegt aan je Collections-kolom in Tweetdeck: