Archive for social media

Waar op internet wordt die foto nog meer gebruikt?

Je hebt een foto en je wilt weten of de foto op nog meer plaatsen op internet gebruikt wordt. Hoe zoek je dat uit? Bijvoorbeeld met TinEye.com. Makkelijker is Google Afbeeldingen.

TinEye

TinEye is een omgekeerde zoekmachine voor afbeeldingen. Je voert de zoekmachine een afbeelding of de url van een afbeelding. Vervolgens zoekt tineye.com uit waar een afbeelding vandaan komt, hoe zij wordt gebruikt op het web, of er aangepaste versies van de afbeelding bestaan en of er een hogere resolutie voorhanden is.
tinEye sexy

Google Afbeeldingen

Met een klik op het cameraatje in de zoekbalk van Google Afbeeldingen kun je net als bij TinEye zoeken waar die foto nog meer gebruikt wordt. Zoeken werkt hetzelfde als bij Tineye: upload je bestand of zoek op afbeeldings-url.

Google Afbeeldingen geeft je de resultaten helder en duidelijk. Mooi extraatje is dat Google ook zoekt op visueel vergelijkbare afbeeldingen. Handig, want iemand kan die afbeelding een andere naam hebben gegeven, een stuk eruit hebben gesneden etc.
Google afbeeldingen

TinEye -vs- Google Afbeeldingen. Casus

tsexyfokschaap-v2

Rond 10 september uploadde Studio Missonice een illustratie naar het wereldwijde web en wel deze illustratie van ’t sexy fokschaap. De afbeelding werd ook op Tumblr en Pinterest geplaatst. Ik repinde de afbeelding. Op 15 september werd de afbeelding door een kennis gebruikt in een Facebookupdate. Ondertussen was de afbeelding verschillende malen gerepind en geliket. Vraag: kan TinEye of Google Afbeeldingen deze ‘sociale delingen’ terugvinden?

De resulaten

Op 17 september en op 23 november zochten we met TinEye en Google Afbeeldingen naar ’t Sexy Fokschaap. Het arme schaap werd niet gevonden.

Voorlopige conclusies

TinEye en Google Afbeeldingen kunnen hergebruikte afbeeldingen op internet herkennen. De afbeelding moet dan niet binnen een sociaal medium zoals Facebook, Tumblr of Pinterest geplaatst zijn. We hebben nog niet getest of dit ook voor Twitter geldt. Onregelmatig kijken we of het fokschaap ergens te vinden is. We’ll keep you posted!

Google

TopTweets eenvoudig, snel en actueel weergeven op je site

De mooiste, beste, leukste tweets – je zet ze eenvoudig en snel op een rijtje met ‘Collections’ van Tweetdeck, de gratis Twittermanagementtool voor je lap- of desktop.

Zo doe je dat

Met een serie toptweets op je website zet je jezelf in het zonnetje zonder jezelf al te luidruchtig op de borst te slaan. Je twitteraars doen dat immers en door hun beste tweets op te nemen in je TopTweets beloon je ze ook nog eens. Natuurlijk kun je met je collectie TopTweets ook een bepaald onderwerp belichten.

Een voorbeeld met de TopTweets van het onvolprezen fenomeen Ikziedixi.
1


2


4


5


6


7


8


9

Resultaat:

Een interactieve widget die zichzelf relevant en actueel houdt zolang je tweets toevoegt aan je Collections-kolom in Tweetdeck:


Reader Stimulated Content – losse invallen

Zondag 8 september las ik op de Trouw-app een bericht over haaien in een Arnhemse discotheek. In het artikel werd aangekondigd dat de discotheek de volgende dag een bezoekje van de NVWA kon verwachten. Het leek me aardig de berichtgeving over dit onderwerp te kunnen volgen, bijvoorbeeld met een knopje bij het artikel als ‘Volg dit nieuws’. Het idee van Reader Stimulated Content was geboren (de eerste blogpost over dit onderwerp vind je hier).

Tags bij nieuwsitems

Het idee rond Reader Stimulated Content is natuurlijk breder (en belangrijker, denk ik) dan het nieuwsitem over de discohaaien.
Het systeem moet verder uitgedacht en verfijnd worden. Om te beginnen (?) met het taggen van nieuwsitems door de redactie, zodat de lezer via het knopje ‘Volg dit nieuws’ desgewenst een selectie kan maken uit de beschikbare tags.

Neem nou Syrië: geeft de redactie alle nieuwsitems over Syrië (gifgasaanvallen, reactie van de US, gesteggel in de VN, bomaanval in Damaskus, vluchtelingen in Zweden / Turkije / Libanon, geen / nauwelijks opvang van vluchtelingen in Nederland) alleen de tag ‘syrie’, dan krijg je (op dit moment) wel heel veel meldingen. Handig voor de mensen die alles willen weten over dit conflict, maar het moet verfijnder kunnen.
Truc voor de redactie is om een zekere mate van ‘werkbare verfijning’ in het taggen te vinden. Van oeverloos taggen wordt niemand blij, maar met alleen een tag ‘syrie’ schieten ook (te) weinig mensen iets op.

Voorbeeld: ik heb een speciale interesse voor gifgasaanvallen in dit gebied. Dan wil ik bij het eerste artikel over dit onderwerp via de knop ‘Volg dit nieuws’ de tags ‘syrie’ én ‘gifgas’ kunnen selecteren. Neemt de nieuwsdienst mijn volgkeuzes serieus, dan maakt hij van mij een trouwe en goed geïnformeerde bezoeker. Dat wil ik graag zijn.

Nodeloos ingewikkeld?

Het knopje ‘Volg dit nieuws’ levert geen problemen op, maar wat zit er allemaal achter? Een riedel tags? Dan wordt het al ingewikkelder. En waar wil ik mijn melding ontvangen? Per e-mail, op Facebook, via de app? Dat laatste lijkt me vanuit het perspectief van het nieuwsmedium het slimst: zo bind je je lezers aan je.
En wil ik mijn volgopdracht dan ook kunnen delen? Uiteraard!

Ik volg het bericht “Onderzoek naar haaien in Arnhemse discotheek” op Trouw. Jij ook? bit.ly/rE8QXM #discotheek #haaien

… waarop familie, vrienden en collega’s dit bericht natuurlijk ook en masse gaan volgen en iedereen alleen nog maar Trouw leest.

Nieuws volgen kan al – Google Alerts

Google helpt mij nu al met het volgen van de berichtgeving over de discohaaien. Typ op Google discotheek AND haaien in en kies voor Nieuws:
nieuws boven

Onderaan de pagina met zoekresultaten verschijnt de optie om een mailtje te ontvangen met nieuw nieuws over dit onderwerp:
Down nieuws

Klik je op de link, dan verschijnt het Meldingen-scherm van Google Alerts:
Google Alerts

Dit is natuurlijk geen Reader Stimulated Content. Bij RSC stimuleren de lezers een redactie om een follow up te publiceren. Maar voordat het zover is zullen we het moeten doen met een Google Alert.

Werkt het?

Ja, de Google Alert werkt. Maar ik ontvang tot november 2019 slechts één melding van een nieuwsbericht waarin de woorden ‘discotheek’ en ‘haaien’ in voorkomen. En dat is een bericht dat PowNed een dag eerder op hun site plaatste. PowNed plaatste het bericht naar aanleiding van een bericht van Omroep Gelderland. Gebruikte Omroep Gelderland niet mijn Alert-zoekwoorden ‘haaien’ en ‘discotheek’? Ja, dat deden ze wel. Blijkbaar speurt Google niet razendsnel en niet op alle sites.
Voorlopig is het +1 voor RSC.

Gratis idee: reader stimulated content & discohaaien

Wat: knopje ‘Volg dit nieuws’
Voor wie: nieuwsites en -apps en blogs (nu.nl, Trouw, NOS, Volkskrant, WordPress etc)

Waarom?
Regelmatig kom ik een nieuwsitem tegen waarvan ik denk: Hé, hoe zou dat aflopen?

Aankondiging bezoek NVWA

Aankondiging bezoek NVWA

Vandaag las ik bijvoorbeeld dit item over ‘discohaaien’ op de Trouw-app.

Dergelijke nieuwsitems hebben de neiging met een sisser af te lopen, of dood te bloeden, waarop de redactie denkt: laat maar, we kunnen onze tijd beter gebruiken.

Maar wat nu als er een knopje bij dit artikel stond, als ‘Volg dit nieuws’? Ik had erop gedrukt. Ik ben benieuwd hoe het bezoek van NVWA aan de Arnhemse discotheek afloopt. Voordeel: de redactie weet dat ook. Drukken genoeg mensen op het knopje ‘Volg dit nieuws’ dan wordt een redactie (mag ik hopen) gestimuleerd maandag op z’n minst even een belletje te plegen met de discotheek en de NVWA en de uitkomst daarvan te melden in het nieuws. Waarop ik *pling* een melding krijg dat er een follow up is op een van de nieuwsitems die ik volg.

Is dit een slimme manier voor kranten en nieuws-apps om hun lezers gerichter te bedienen en ze zo beter aan zich te binden?

UPDATE


maandag 9 september 23:00
Het is Trouw vandaag niet gelukt mij aan hun site / app te binden: geen woord over de discohaaien in Arnhem.
Ook Nu.nl, NRC.nl, Volkskrant.nl en NOS.nl geven geen nieuws over dit onderwerp. Is er dan niets bekend? Jawel, OmroepGelderland.nl geeft dit bericht:

Het oordeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit over het houden van twee haaien in de Arnhemse discotheek La Cattleya wordt pas bekend nadat de Kamervragen van de Partij voor de Dieren over de kwestie zijn beantwoord. Dat zegt een woordvoerder van de NVWA na een bezoek, maandag aan de disco op de Korenmarkt.

Dat kan dus nog wel even duren. Geeft niet, geduld is een schone zaak. Maar ook: het geheugen is zwak. Had ik nu maar een bepaald knopje gehad bij OmroepGelderland.nl!

Voor onbepaalde tijd kun je hier het nieuws over de discohaaien volgen. Zodra er een update is, meld ik dat via de Facebook fanpage van Bro Stokstaartje.

UPDATE


2 oktober 2013, PowNed: Staatssecretaris Sharon Dijksma vindt het goed dat de Arnhemse discotheek haaien in een aquarium laat zwemmen.

– Invallen,ideeën, zijsprongen bij het concept Reader Stimulated Content vind je in dit artikel.

Vest rijmt met mest – webcare reageert met humor

Computerwereld publiceerde 7 augustus 2013 het artikel Nog eens 6 sociale media-missers om te vermijden. Uitgebreid, veel leuke voorbeelden – aanrader.

Op de laatste pagina geeft het artikel een aantal voorbeelden van goede en/of humoristische reacties op klagende klanten. Bijvoorbeeld:

Schermafbeelding 2013-08-10 om 08.13.06

In december 2011 poste ik een semi-lollige tweet over Scoupy.
Schermafbeelding 2013-08-10 om 08.17.12
Schermafbeelding 2013-08-10 om 08.22.21

 

@scoupyNL reageert binnen een uur op mijn tweet:

@Bob_DogWunder @vest Mest (rijmt met vest!) is goede voedingsbodem vr groei. SCOUPY laat MKB retail groeien in klanten omzet. #nuttig 🙂

Touché!