Archive for mobile phone

De juiste klantenkaart op de juiste plek

Ze passen er al een tijdje niet meer in. En als je die korting wilt pakken, heb je het niet bij je: de klantenkaart. Toch zijn ze af en toe handig. Voor de Bonuskorting bij de AH of voor de kortingscoupons bij Gamma (voor als je verf nodig hebt op dinsdagochtend tussen 8.15 en 9.23). Dat kan anders. Waarom zijn die pasjes niet digitaal?

De klantenkaart op je telefoon

Binnenkort, ooit, zal het klassieke stukje plastic met streepjescode vast vervangen worden door –euh– iets. Iets met NFC of iets gekoppeld aan je Apple- of Google-pay. Tot die tijd loop je mooi die korting mis, want die klantenkaarten hebben de onhebbelijke neiging steeds te zijn op plekken waar ze niet moeten zijn. Je telefoon echter, die heb je wél bij je. Dat hebben meer mensen bedacht; er zijn dan ook verschillende ontwikkelaars die apps aanbieden waarin bedrijven hun klantenkaarten kunnen aanbieden. Maar waarom zou je niet gewoon een foto nemen van je klantenkaart? Kan de scanner van Albert Heijn de streepjescode dan niet lezen?

De juiste pas op de juiste plek

Kan de scanner bij de kassa gewoon je pasje vanaf je telefoonscherm scannen, dan gaat er een wereld aan mogelijkheden open. Al die klantenkaartfoto’s kun je bijvoorbeeld in een gedeelde Dropboxmap zetten. Handig voor je gezinsleden, zo kan iedereen bij de klantenpasjes. Maar het kan nog veel handiger. Wat als je telefoon (of smartwatch) de klantenkaart tevoorschijn haalt als je bij de winkel bent? Superhandig! En dat kan. Met Google Keep. Google Keep is gewoon een kladblokapp, maar het heeft een hele gave feature: herinneringen op locatie. In de meeste gevallen ga je toch naar dezelfde Gamma, dezelfde AH, dezelfde Makro. Je hoeft nu alleen maar de foto van het pasje in Google Keep te zetten en het adres van je vaste Gamma/AH/Makro aan te geven en je vergeet nooit meer die korting te pakken. En sinds maart 2015 kun je je notities (zoals klantenkaarten) in Google Keep ook nog delen.Herinnering bonuskaart AH

Update: het werkt!

Vanmiddag naar Welkoop gelopen. Op de parkeerplaats geeft mijn telefoon al een trilletje. Bingo, het is Google Keep die weet dat ik hier m’n klantenkaart van Welkoop nodig ga hebben. De caissière scant zonder probleem de pas vanaf m’n telefoon. Hoera!

Met 1 klik mailen naar jezelf – handig!

Struinend door postvakje ToDo stuitte ik op dit ‘gratis idee’, ooit in een visioen tot mij gekomen in 2013: een app op je mobiele apparaat waarmee je met zo min mogelijk klikken een e-mail naar jezelf stuurt.

Waarom?

Evernote, Google Keep … de digitale notitieblokjes zijn mooi, maar ik raak al m’n aantekeningen en invallen ermee kwijt. Meestal gebruik ik dan ook de e-mail om mezelf aan mijn briljante inval te herinneren. Vroeg of laat komt die mail bovendrijven waarna de briljante inval kan worden verwerkt. En het werkt. Deze blogpost is het levende bewijs ervan.

test 1: Email To Self (Android)

Voor de telefoon, een Android, probeer ik Email To Self (€ 0,79). Instellen is eenvoudig. Ik mag ook al een label aan de mails instellen zodat de mails aan mezelf meteen in het juiste postvakje terechtkomen. Maar dat doe ik niet, want ik wil ze gewoon in Postvak IN.
Instellingen afgerond. Even testen … Ik blijf hangen in instellingenmenu. Nog een keer. Niks. Zoek zoek … ik moet de app Email Note To Self op het startscherm slepen. Nu doet de app precies wat-ie moet doen. Top! Ook na twee weken blijft het een handige en goed werkende app. Een blijvertje op m’n startscherm.

test 2: Reminder to Mail (iOS)

Zo origineel was mijn inval niet in 2013. Lifehacker blogde er in 2010 al over en wel over de app Captio – ‘E-mail jezelf met 1 tik’. Nu bent ons nogal zunig (Captio kost 1,79), dus we proberen eerst een gratis variant: Reminder to Mail, ook wel bekend als Remind2Mail.
Het instellen van deze app is wel heul eenvoudig: één maal je eigen e-mailadres invullen en klaar. Nu hoef je alleen de app te openen, je briljante inval in te typen en op Send te drukken. Tenminste, als de app niet crasht. Na twee weken heb ik de app weggejorist. Wie kent een goed alternatief voor iOS?
Remind 2 Mail

Gratis idee: reader stimulated content & discohaaien

Wat: knopje ‘Volg dit nieuws’
Voor wie: nieuwsites en -apps en blogs (nu.nl, Trouw, NOS, Volkskrant, WordPress etc)

Waarom?
Regelmatig kom ik een nieuwsitem tegen waarvan ik denk: Hé, hoe zou dat aflopen?

Aankondiging bezoek NVWA

Aankondiging bezoek NVWA

Vandaag las ik bijvoorbeeld dit item over ‘discohaaien’ op de Trouw-app.

Dergelijke nieuwsitems hebben de neiging met een sisser af te lopen, of dood te bloeden, waarop de redactie denkt: laat maar, we kunnen onze tijd beter gebruiken.

Maar wat nu als er een knopje bij dit artikel stond, als ‘Volg dit nieuws’? Ik had erop gedrukt. Ik ben benieuwd hoe het bezoek van NVWA aan de Arnhemse discotheek afloopt. Voordeel: de redactie weet dat ook. Drukken genoeg mensen op het knopje ‘Volg dit nieuws’ dan wordt een redactie (mag ik hopen) gestimuleerd maandag op z’n minst even een belletje te plegen met de discotheek en de NVWA en de uitkomst daarvan te melden in het nieuws. Waarop ik *pling* een melding krijg dat er een follow up is op een van de nieuwsitems die ik volg.

Is dit een slimme manier voor kranten en nieuws-apps om hun lezers gerichter te bedienen en ze zo beter aan zich te binden?

UPDATE


maandag 9 september 23:00
Het is Trouw vandaag niet gelukt mij aan hun site / app te binden: geen woord over de discohaaien in Arnhem.
Ook Nu.nl, NRC.nl, Volkskrant.nl en NOS.nl geven geen nieuws over dit onderwerp. Is er dan niets bekend? Jawel, OmroepGelderland.nl geeft dit bericht:

Het oordeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit over het houden van twee haaien in de Arnhemse discotheek La Cattleya wordt pas bekend nadat de Kamervragen van de Partij voor de Dieren over de kwestie zijn beantwoord. Dat zegt een woordvoerder van de NVWA na een bezoek, maandag aan de disco op de Korenmarkt.

Dat kan dus nog wel even duren. Geeft niet, geduld is een schone zaak. Maar ook: het geheugen is zwak. Had ik nu maar een bepaald knopje gehad bij OmroepGelderland.nl!

Voor onbepaalde tijd kun je hier het nieuws over de discohaaien volgen. Zodra er een update is, meld ik dat via de Facebook fanpage van Bro Stokstaartje.

UPDATE


2 oktober 2013, PowNed: Staatssecretaris Sharon Dijksma vindt het goed dat de Arnhemse discotheek haaien in een aquarium laat zwemmen.

– Invallen,ideeën, zijsprongen bij het concept Reader Stimulated Content vind je in dit artikel.

Hoe studenten (UK) hun mobiel gebruiken

Studenten (18-24 jr.) in het Verenigd Koninkrijk gebruiken hun mobiel vooral voor social media (ze checken Facebook gemiddeld 14x per dag) en surfen op internet. Daar zoeken ze vooral openingstijden van winkels op (?). Opvallend is ook dat de iPhone met 24% het populairst is; dat Blackberry met 22% toch nog behoorlijk populair is en dat Samsung slechts door 10% van de UK-studenten gebruikt wordt.

De infographic van beschermhoesjesmaker The Snugg laat niet na fijntjes te benadrukken dat 29% van de studenten zeggen hun mobiel vooral te gebruiken voor leerdoeleinden.