Archive for Viral

Waar op internet wordt die foto nog meer gebruikt?

Je hebt een foto en je wilt weten of de foto op nog meer plaatsen op internet gebruikt wordt. Hoe zoek je dat uit? Bijvoorbeeld met TinEye.com. Makkelijker is Google Afbeeldingen.

TinEye

TinEye is een omgekeerde zoekmachine voor afbeeldingen. Je voert de zoekmachine een afbeelding of de url van een afbeelding. Vervolgens zoekt tineye.com uit waar een afbeelding vandaan komt, hoe zij wordt gebruikt op het web, of er aangepaste versies van de afbeelding bestaan en of er een hogere resolutie voorhanden is.
tinEye sexy

Google Afbeeldingen

Met een klik op het cameraatje in de zoekbalk van Google Afbeeldingen kun je net als bij TinEye zoeken waar die foto nog meer gebruikt wordt. Zoeken werkt hetzelfde als bij Tineye: upload je bestand of zoek op afbeeldings-url.

Google Afbeeldingen geeft je de resultaten helder en duidelijk. Mooi extraatje is dat Google ook zoekt op visueel vergelijkbare afbeeldingen. Handig, want iemand kan die afbeelding een andere naam hebben gegeven, een stuk eruit hebben gesneden etc.
Google afbeeldingen

TinEye -vs- Google Afbeeldingen. Casus

tsexyfokschaap-v2

Rond 10 september uploadde Studio Missonice een illustratie naar het wereldwijde web en wel deze illustratie van ’t sexy fokschaap. De afbeelding werd ook op Tumblr en Pinterest geplaatst. Ik repinde de afbeelding. Op 15 september werd de afbeelding door een kennis gebruikt in een Facebookupdate. Ondertussen was de afbeelding verschillende malen gerepind en geliket. Vraag: kan TinEye of Google Afbeeldingen deze ‘sociale delingen’ terugvinden?

De resulaten

Op 17 september en op 23 november zochten we met TinEye en Google Afbeeldingen naar ’t Sexy Fokschaap. Het arme schaap werd niet gevonden.

Voorlopige conclusies

TinEye en Google Afbeeldingen kunnen hergebruikte afbeeldingen op internet herkennen. De afbeelding moet dan niet binnen een sociaal medium zoals Facebook, Tumblr of Pinterest geplaatst zijn. We hebben nog niet getest of dit ook voor Twitter geldt. Onregelmatig kijken we of het fokschaap ergens te vinden is. We’ll keep you posted!

Google

Kabouters in het park: viral 1.0 voor Stripmuseum

Donderdagochtend 23 februari 2012, 08:21: fietsend door het Noorderplantsoen, op weg naar de school van mijn dochter, zien wij ineens een mevrouw vooroverbuigen naar een … tuinkabouter?! Hij heeft een groen kaartje om z’n nek. De mevrouw leest het kaartje, bedenkt zich even en neemt de kabouter mee.

Waar komen jullie toch vandaan?
Even verderop vinden wij Dopey in de bosjes:
Kabouters in Groningen voor promo-actie van Stripmuseum (i.s.m. Tuinland)

Spannend!
Tuinland Groningen lijkt het voor mekaar te hebben: een heuse viral 1.0. Niks geen Facebook, Twitter, YouTube of QR-codes, maar een stenen tuinkabouter en een telefoonnummer (geeneens ’n mobiel nummer!). Alhoewel: de eerste kabouters werden aangetroffen bij de Mediacentrale …

Verloop
08:00 RTV-Noord plaatst eerste bericht over loslopende kabouters.
08:16 de eerste tweets over loslopende kabouters.
09:11 @BabetteAlma (freelance radiopresentator) twittert: ‘Zo rond 9.30 de oplossing van het kaboutermysterie #vroegopnoord #rtvnood #kabouters’.
09:36 e.v. In Vroeg op Noord wordt het raadsel onthuld.
09:54 @EdVroegOpNoord, o.a. presentator bij RTV Noord, twittert foto van kabouters in de studio.
11:02 bericht Groninger Gezinsbode: ‘Het blijkt om een promotieactie van Stripmuseum Groningen en Tuinland Groningen te gaan.’
12:59 er worden nog steeds kabouters gevonden. Om 15.48 vinden we onze derde kabouter.

16:22 op het kaartje om de nek van de kabouters staat:

Tuinland

Breng je mij terug naar mijn familie?

Tuinland Groningen

Of bel: 050-3178470

Dus gaan we met drie kabouters naar Tuinland Groningen.
Promoactie met kabouters voor het Stripmuseum in 050
Bij de servicebalie vragen we of we bij het kabouteropvangpunt zijn. Wat vermoeid draait de medewerkters haar verhaal af: de kabouters zijn je gratis toegangskaartje voor het stripmuseum. Hier in Tuinland heb je er niets aan.
Dat doet wat afbreuk aan onze viral experience.
Nu ja. De promo-actie was leuk en we hebben gratis kaartjes voor het Stripmuseum, voor de tentoonstelling over Jean Dulieu, geestelijk vader van Paulus de boskabouter. De tententoonstelling loopt nog tot 9 april 2012.