Archive for Online tools

Waar op internet wordt die foto nog meer gebruikt?

Je hebt een foto en je wilt weten of de foto op nog meer plaatsen op internet gebruikt wordt. Hoe zoek je dat uit? Bijvoorbeeld met TinEye.com. Makkelijker is Google Afbeeldingen.

TinEye

TinEye is een omgekeerde zoekmachine voor afbeeldingen. Je voert de zoekmachine een afbeelding of de url van een afbeelding. Vervolgens zoekt tineye.com uit waar een afbeelding vandaan komt, hoe zij wordt gebruikt op het web, of er aangepaste versies van de afbeelding bestaan en of er een hogere resolutie voorhanden is.
tinEye sexy

Google Afbeeldingen

Met een klik op het cameraatje in de zoekbalk van Google Afbeeldingen kun je net als bij TinEye zoeken waar die foto nog meer gebruikt wordt. Zoeken werkt hetzelfde als bij Tineye: upload je bestand of zoek op afbeeldings-url.

Google Afbeeldingen geeft je de resultaten helder en duidelijk. Mooi extraatje is dat Google ook zoekt op visueel vergelijkbare afbeeldingen. Handig, want iemand kan die afbeelding een andere naam hebben gegeven, een stuk eruit hebben gesneden etc.
Google afbeeldingen

TinEye -vs- Google Afbeeldingen. Casus

tsexyfokschaap-v2

Rond 10 september uploadde Studio Missonice een illustratie naar het wereldwijde web en wel deze illustratie van ’t sexy fokschaap. De afbeelding werd ook op Tumblr en Pinterest geplaatst. Ik repinde de afbeelding. Op 15 september werd de afbeelding door een kennis gebruikt in een Facebookupdate. Ondertussen was de afbeelding verschillende malen gerepind en geliket. Vraag: kan TinEye of Google Afbeeldingen deze ‘sociale delingen’ terugvinden?

De resulaten

Op 17 september en op 23 november zochten we met TinEye en Google Afbeeldingen naar ’t Sexy Fokschaap. Het arme schaap werd niet gevonden.

Voorlopige conclusies

TinEye en Google Afbeeldingen kunnen hergebruikte afbeeldingen op internet herkennen. De afbeelding moet dan niet binnen een sociaal medium zoals Facebook, Tumblr of Pinterest geplaatst zijn. We hebben nog niet getest of dit ook voor Twitter geldt. Onregelmatig kijken we of het fokschaap ergens te vinden is. We’ll keep you posted!

Google

TopTweets eenvoudig, snel en actueel weergeven op je site

De mooiste, beste, leukste tweets – je zet ze eenvoudig en snel op een rijtje met ‘Collections’ van Tweetdeck, de gratis Twittermanagementtool voor je lap- of desktop.

Zo doe je dat

Met een serie toptweets op je website zet je jezelf in het zonnetje zonder jezelf al te luidruchtig op de borst te slaan. Je twitteraars doen dat immers en door hun beste tweets op te nemen in je TopTweets beloon je ze ook nog eens. Natuurlijk kun je met je collectie TopTweets ook een bepaald onderwerp belichten.

Een voorbeeld met de TopTweets van het onvolprezen fenomeen Ikziedixi.
1


2


4


5


6


7


8


9

Resultaat:

Een interactieve widget die zichzelf relevant en actueel houdt zolang je tweets toevoegt aan je Collections-kolom in Tweetdeck:


Een PowerPoint presentatiebestand (.ppsx) bekijken op je iPad – het kan!

Naar aanleiding van de post Gespot: screencast betogende teksten schrijven proberen we een ppsx-bestand te openen op een iPad. Zou toch leuk zijn als je ook lekker zelf, op je iPad, kunt klikken door zo’n interactieve praatplaat. In het Apple-winkeltje vinden we twee apps die beweren met een ppsx-bestand overweg te kunnen. Niet dus. Gelukkig testen we ook een app die niets over ppsx-bestanden zegt: Microsoft PowerPoint for iPad.

pptView

pptView
– versie 1.62 € 0,89

De iPad-app pptView converteert wel de lettertypen, maar hij kan niet overweg met de animaties, macro’s en links. De uitlijning van de presentatie gaat ook enigszins verloren. Hierdoor is de presentatie (en de app) onbruikbaar.

OfficeSuite Professional

Office Suite Office Suite2
– versie 3.2.1 $0.99

Ook OfficeSuite Professional kan niet overweg met de animaties in een ppsx-bestand. De app converteert de presentatie wat netter dan pptView, maar ook voor deze app is het aanklikbaar maken van een link al te moeilijk.

Microsoft PowerPoint for iPad

Powerpoint– versie 1.0.1 gratis
Met de app Microsoft PowerPoint for iPad mag je gratis powerpoints bekijken op je iPad. Wil je ook powerpoints maken, dan moet je een Office 365-abonnement hebben. In de omschrijving staat nergens dat je met de app een ppsx-bestand kunt bekijken. Dat vindt Microsoft blijkbaar logisch.
Nadat we het presentatiebestand vanuit de OneDrive hebben geopend, toont hij netjes. Sterker nog: alle functionaliteiten van de interactieve praatplaat doen het! De app lijkt van dit presentatiebestand zelfs weer een bewerkbaar bestand te maken, zodat de gebruiker met een Office 365-abonnement de praatplaat naar eigen inzicht kan aanpassen.

De interactieve praatplaten zijn als download beschikbaar op NU Nederlands online en Nieuw Nederlands online. Alleen met licentie.

Leuker kunnen we het niet maken, wel interessanter

Het is 1 april. Met frisse tegenzin heb je de belastingaangifte toch nog op tijd ingediend. En dan krijg je een e-mail …
e-mail belastingsdienst

Onze portemonnee

Wij, de overheid, geven niet alleen inzicht, maar ook inspraak in onze portemonnee. Hé, da’s een goed idee! Wat mag de overheid doen met mijn bescheiden aandeel in de 249 miljard euro die zij komend jaar via de belastingen op zal halen? Ik volg de link en na een paar klikken verschijnt deze enquête:
Belasting in Nederland.

 

Deze enquête zou wel eens een flinke boost aan mijn politiek-financiële bewustzijn kunnen geven.

Gratis idee: reader stimulated content & discohaaien

Wat: knopje ‘Volg dit nieuws’
Voor wie: nieuwsites en -apps en blogs (nu.nl, Trouw, NOS, Volkskrant, WordPress etc)

Waarom?
Regelmatig kom ik een nieuwsitem tegen waarvan ik denk: Hé, hoe zou dat aflopen?

Aankondiging bezoek NVWA

Aankondiging bezoek NVWA

Vandaag las ik bijvoorbeeld dit item over ‘discohaaien’ op de Trouw-app.

Dergelijke nieuwsitems hebben de neiging met een sisser af te lopen, of dood te bloeden, waarop de redactie denkt: laat maar, we kunnen onze tijd beter gebruiken.

Maar wat nu als er een knopje bij dit artikel stond, als ‘Volg dit nieuws’? Ik had erop gedrukt. Ik ben benieuwd hoe het bezoek van NVWA aan de Arnhemse discotheek afloopt. Voordeel: de redactie weet dat ook. Drukken genoeg mensen op het knopje ‘Volg dit nieuws’ dan wordt een redactie (mag ik hopen) gestimuleerd maandag op z’n minst even een belletje te plegen met de discotheek en de NVWA en de uitkomst daarvan te melden in het nieuws. Waarop ik *pling* een melding krijg dat er een follow up is op een van de nieuwsitems die ik volg.

Is dit een slimme manier voor kranten en nieuws-apps om hun lezers gerichter te bedienen en ze zo beter aan zich te binden?

UPDATE


maandag 9 september 23:00
Het is Trouw vandaag niet gelukt mij aan hun site / app te binden: geen woord over de discohaaien in Arnhem.
Ook Nu.nl, NRC.nl, Volkskrant.nl en NOS.nl geven geen nieuws over dit onderwerp. Is er dan niets bekend? Jawel, OmroepGelderland.nl geeft dit bericht:

Het oordeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit over het houden van twee haaien in de Arnhemse discotheek La Cattleya wordt pas bekend nadat de Kamervragen van de Partij voor de Dieren over de kwestie zijn beantwoord. Dat zegt een woordvoerder van de NVWA na een bezoek, maandag aan de disco op de Korenmarkt.

Dat kan dus nog wel even duren. Geeft niet, geduld is een schone zaak. Maar ook: het geheugen is zwak. Had ik nu maar een bepaald knopje gehad bij OmroepGelderland.nl!

Voor onbepaalde tijd kun je hier het nieuws over de discohaaien volgen. Zodra er een update is, meld ik dat via de Facebook fanpage van Bro Stokstaartje.

UPDATE


2 oktober 2013, PowNed: Staatssecretaris Sharon Dijksma vindt het goed dat de Arnhemse discotheek haaien in een aquarium laat zwemmen.

– Invallen,ideeën, zijsprongen bij het concept Reader Stimulated Content vind je in dit artikel.