Archive for Lifehack

De Railtender

De vorige keer werd ik achter mijn rug om voor bijzonder onbeleefd uitgemaakt door de uiterst correcte railtender tussen Zwolle en Amersfoort. Ik keek iets te snel weg.

Het kon nog erger, begreep ik. Sommige demotiverende reizigers komen niet verder dan een ongeïnteresseerd ‘nee’, zonder zelfs maar oogcontact te maken. De jongeman zat hier erg mee.

Vandaag herkansing. Oortjes uit. Oogcontact van begin tot eind; de welhaast archaïsche poging van de jongeman om mij van een consumptie te voorzien, beleefd aangehoord; vriendelijk zijn aanbod afgewezen en hem hartelijk bedankt voor de toegewenste prettige reis.

Van zijn gezicht meende ik te kunnen aflezen dat ik geslaagd ben.

Het ultieme lijstje van de beste lijstjes

Word jij ook zo smurf van lijstjes? De Speld ook. Hieronder een lijstje van de drie beste lijstjes op De Speld.

1 11 tips voor het geven van tips
‘Omdat een gratis tip onbetaalbaar is’

2  3 manieren om in 7 stappen een top-10 te maken: 5 tips
‘Hou het simpel, blijf dicht bij jezelf’

3  1 Tip voor als je computer vastloopt
Vet handig!


Meer Speld

’40 dagen zonder Arie’ is kijkcijferkanon
Presentator niet te vermijden.
Het is ons weer niet gelukt.

‘Duitsland verliest tweede wereldoorlog op rij’
Nederland: van supermacht tot wereldrijk (de trailer)
Misschien wel de beste Speld-video ooit gemaakt.


De juiste klantenkaart op de juiste plek

Ze passen er al een tijdje niet meer in. En als je die korting wilt pakken, heb je het niet bij je: de klantenkaart. Toch zijn ze af en toe handig. Voor de Bonuskorting bij de AH of voor de kortingscoupons bij Gamma (voor als je verf nodig hebt op dinsdagochtend tussen 8.15 en 9.23). Dat kan anders. Waarom zijn die pasjes niet digitaal?

De klantenkaart op je telefoon

Binnenkort, ooit, zal het klassieke stukje plastic met streepjescode vast vervangen worden door –euh– iets. Iets met NFC of iets gekoppeld aan je Apple- of Google-pay. Tot die tijd loop je mooi die korting mis, want die klantenkaarten hebben de onhebbelijke neiging steeds te zijn op plekken waar ze niet moeten zijn. Je telefoon echter, die heb je wél bij je. Dat hebben meer mensen bedacht; er zijn dan ook verschillende ontwikkelaars die apps aanbieden waarin bedrijven hun klantenkaarten kunnen aanbieden. Maar waarom zou je niet gewoon een foto nemen van je klantenkaart? Kan de scanner van Albert Heijn de streepjescode dan niet lezen?

De juiste pas op de juiste plek

Kan de scanner bij de kassa gewoon je pasje vanaf je telefoonscherm scannen, dan gaat er een wereld aan mogelijkheden open. Al die klantenkaartfoto’s kun je bijvoorbeeld in een gedeelde Dropboxmap zetten. Handig voor je gezinsleden, zo kan iedereen bij de klantenpasjes. Maar het kan nog veel handiger. Wat als je telefoon (of smartwatch) de klantenkaart tevoorschijn haalt als je bij de winkel bent? Superhandig! En dat kan. Met Google Keep. Google Keep is gewoon een kladblokapp, maar het heeft een hele gave feature: herinneringen op locatie. In de meeste gevallen ga je toch naar dezelfde Gamma, dezelfde AH, dezelfde Makro. Je hoeft nu alleen maar de foto van het pasje in Google Keep te zetten en het adres van je vaste Gamma/AH/Makro aan te geven en je vergeet nooit meer die korting te pakken. En sinds maart 2015 kun je je notities (zoals klantenkaarten) in Google Keep ook nog delen.Herinnering bonuskaart AH

Update: het werkt!

Vanmiddag naar Welkoop gelopen. Op de parkeerplaats geeft mijn telefoon al een trilletje. Bingo, het is Google Keep die weet dat ik hier m’n klantenkaart van Welkoop nodig ga hebben. De caissière scant zonder probleem de pas vanaf m’n telefoon. Hoera!